Istoric

Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu 2009” Ploieşti a fost înfiinţată la 12.11.2008 cu scopul special de a cinsti la centenarul naşterii, memoria şi personalitatea compozitorului Paul Constantinescu, născut la Ploieşti. Imediat după înfiinţare asociaţia a propus Primăriei Ploieşti un proiect cuprinzând o serie de activităţi care să marcheze Anul Jubiliar Paul Constantinescu, implicându-se în mod direct la realizarea lor. Membrii activi ai asociaţiei au prezentat pe tot parcursul anului 2009, în cadrul a opt spectacole piesel pentru pian scrise de Paul Constantinescu, tealizând ulterior, cu sprijinul firmei Mobel-Auto, o elegantă carte de buzunar dotată cu un compact-disc (interprete. Delia Mihai, Lucia Popescu, Silvia Mihai, Febiola Ioniţă, Ioana Enea) a cărui imprimare profesioanală s-a realizat în Studioul UNMB de către maestrul de sunet Florentina Herghelegiu de la Electrecord. Cratea a fost oferită în dar tuturor participanţilor la Simpozionul Internaţional din 4-6 Decembrie 2009 de la Oldenburg –Germania, dedicat lui Paul Constantinescu. Tot în scopul promovării asociaţia a realizat un bust din ipsos de 35 cm înălţime, PAUL CONSTANTINESCU, copie în miniatură a lucrării monumentale a sculptorului George Dumitru. Bustul a fost oferit unor persoane şi instituţii care au contribuit la vizibilitatea creaţiei compozitorului: Universitatea din Oldenburg – Germania, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, pianista Ilinca Dumitrescu.

Deasemenea preşedinta Asociaţiei, Dr. Sanda Hîrlav Maistorovici a realizat îngrijirea a două volume aniversare apărute cu sprijinul Primăriei Ploieşti, la Editura Muzicală Bucureşti: Paul Constantinescu. Corespondenţă. Scrisori şi portrete şi Paul Constantinescu. Piese pentru pian.
Activitatea asociaţiei s-a concretizat şi în alte proiecte. Au fost organizate spectacole, recitaluri, în diferite săli binecunoscute, cum ar fi: Sala „Reduta” din Braşov, Sala Praznicală a Parohiei „Sf. Nicolae” din Câmpina, Muzeul de Artă ,,Ion Ionescu Quintus” , Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Filarmonica ,,Paul Constantinescu Ploieşti”, Palatul „Şutzu” Bucureşti, cu invitaţi de prestigiu: violonistul Vlad Maistorovici de la Londra, pianiştii Dario Bonucelli (Italia), David Patterson (Australia), Diana Ionescu (Londra), Cvartetul Mercury (Londra).

În luna octombrie 2009, asociaţia a fost parteneră în proiectul Popasuri enesciene lansat de Centrul de excelenţă al UNMB cu participarea flautistei Akan Otsuka, a violonistei Saori Koike din Japonia şi a pianistei Ioana Enea, membră a asociaţiei.

O altă preocupare a Asociaţiei este organizarea unor cursuri de măiestrie artistică pentru tinerii pianişti. Au fost derulate două asemenea proiecte cu pianiştii Lory Wallfisch şi Luciano Lanfranchi.

Festivalul Concurs Naţional de Interpretare Pianistică ,,Iulia Hasdeu” de la Câmpina este organizat anual în luna mai de către Asociaţie, în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpina şi Casa de Cultură „Geo Bogza”. Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, concursul se bucură de o largă participare, specificul său constând în valorificarea tuturor laturilor creative ale participanţilor.

Pentru meritele deosebite obţinute în educarea tineretului pe căi non-formale, prin intermediul instituţiilor non-guvernamentale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s